Filmkehely

Blogunkon filmes kritikákat, híreket, újdonságokat, élmény beszámolókat találhattok, naponta frissülő tartalommal! Elérhetőség: Filmkehely@gmail.com

Filmkehely a facebookon!

Óz a hatalmas - Mozi

2013.03.10. 17:50 :: E. Bálint

A film 4:3-as képarányban kezdődik, feketén-fehéren Cansas-ben. Oscar Diggs (művésznevén Óz) folyton átveri a nőket, hazudik, csal és fittyet hány mindenki érzéseire. Egy sikertelen bűvész, akinek még barátai sincsenek. Mivel csupán játszik a nőkkel, nem csoda, hogy egyszer csak rátámad egy dühös férfi. Nem tudjuk, hogy egy nő testvére, barátja vagy esetlen férje, csak annyit tudunk, hogy nagyon dühös a bűvészre. Természetesen Óz egyből elfut, felmászik egy hőlégballonra és gyáván elrepül. Épp egy viharban szállt fel, ami elsodorja jó messzire: Óz birodalmába. Ekkor a kép megnő és kiszínesedik. Ez egy eszméletlen jó ötlet, nagyon tetszett.

Óz birodalmában minden gyönyörű és békésnek tűnik. Ekkor előlép Theodora (Mila Kunis) és elmondja Óznak, hogy ez csak látszat és senki sem szabad, amíg a gonosz boszorka hatalmon van. Kiderül, hogy egy régi mítosz szerint a varázsló fogja felszabadítani Óz birodalma népét, hogy ő legyen a király. Óz persze egyből lecsap a trónra, nem törődve azzal, hogy ismét átveri a népet, mert ők azt hiszik, hogy nem csak egy bűvész, hanem egy igazi mágus, varázsló. Természetesen Theodorát is rögtön elcsábítja, aki egyből beleszeret.

A film leggyengébb pontja a színészi játék. Mila Kunis és James Franco borzasztóan alakítanak, pedig nem kifejezetten rossz színészek. Egyikük se bírt két érzelemnél többet eljátszani. A történettel nincs különösebb problémám, eltörpül a film többi hibája mellett. Tudom Én, hogy próbálták feldobni a filmet egy fordulattal, de ez az ellenségből barát, barátból ellenség már nagyon lejárt. Az egyetlen mi tetszett az az eredeti filmből kinyert ötletek. A sárga köves út, a gép ami kivetíti Óz fejét, az oroszlán stb... 

A főszereplő jelleme viszont borzasztó volt, ezért végig azt vártam, hogy a nagy csata előtt lesz egy kis filozófia és levonják a tanulságot és újult erővel lépnek a csatába a gonosz boszi ellen. De nem. egyszer még meg is nyugtatja a jó boszorkány, hogy ez így szép és jó, amit most csinálsz, verd át a népet! A cikk elején megemlítettem, hogy milyen a főszereplő: bunkó, önző, senkivel se törődik. Jó ember az ilyen? Nem! Akkor miért tud átmenni egy olyan falon ami csak a tiszta lelkűeket engedi át? Miért?! Ezek után nem csoda, hogy nem akar megváltozni! Marad ami volt: egy bunkó, barátok nélkül. Ezt várná a néző. De ez sem következik be. A film végére barátai és családja lesz. Ugyan, mire föl? Azért, mert egy jó boszorkából egy őrült gonosz boszorkát csinált és így már lehetetlen felszabadítani Óz népét? Azért, mert átver mindenkit, aki érintkezik vele? Mert elhitette a népével, aki hitt benne, hogy ő egy nagy varázsló és megmenti őket? Mert pénzért bármit megtesz? Ezért kapott ő barátokat és családot. Akit meg ezelőtt átvert azt száműzte Óz birodalmából, nehogy leleplezzék.

Minden ez a film, csak nem jó. A történet rossz, a színészek bénák, a kontraszt rossz és a főszereplő gonosz. Az eredeti film szólt valamiről, volt tanulsága! De ez felerősítette azt, hogy minden rendben van amíg csalsz és hazudsz. Borzasztó volt, ne nézzétek meg, még akkor se ha a Smaragd város minden kincsét felajánlják.

Szólj hozzá!

Címkék: mozi blog.hu filmek Óz a hatalmas

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkehely.blog.hu/api/trackback/id/tr465126316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása